7 strategii pentru maximizarea scorului tău la Speaking IELTS

1. Fii calm și relaxat

Este dificil să îți păstrezi coerența și să-ți păstrezi fluența atunci când ești neliniștit și incomodat. Poate fi dificil să folosești o gamă largă de cuvinte din vocabular și structuri gramaticale cu exactitate. Dar este nevoie să îți mențineți mintea sub control. Spuneți-vă: „Pot să fac asta”.

Amintiți-vă doar, examinatorul este acolo ca să vă ajute și este sarcina lui să vă facă să vă simțiți confortabil. Formatul testului este conceput în așa fel, încât mai întâi se vor pune câteva întrebări de bază despre subiecte familiare, cum ar fi familia sau casa dvs. Examinatorul se poate simți uneori „robotizat”, dar asta se datorează naturii scriptice a testului și a faptului că examinatorul se concentrează pe administrarea testului, citirea întrebărilor și oferirea instrucțiunilor – toate acestea în timp ce îți evaluează și notează limbajul! Nu e de mirare că examinatorii sunt tensionați, este o muncă grea.

Doar simțiți-vă ușurați că tot ce trebuie să faceți este să răspundeți la câteva întrebări.

În ultima parte, examinatorul va urma o abordare mai conversațională discutând subiecte mai abstracte și mai puțin familiare. Din nou, simțiți-vă relaxați, zâmbiți și faceți tot posibilul să vorbiți cu examinatorul ca și când aveți cu adevărat o conversație interesantă și antrenantă cu cineva.

 

2. Știi ce urmează

Dați IELTS pentru prima dată? Cum este structurat testul Speaking? Chiar și persoanele care au susținut testul de mai multe ori nu pot răspunde la întrebări despre structura testului și modul în care este administrat testul. Ce greșeală uriașă! Dacă ști cum să abordezi testul jumătate din luptă este câștigată.

Când știți la ce să vă așteptați, veți răspunde la întrebări mai rapid și cu ușurință. Există câteva întrebări simple la care ar trebui să știți cu adevărat răspunsurile la:

– Cât durează testul de Speaking?

– Câte părți sau secțiuni există?

– În ce constă fiecare parte?

– Ce domenii ale limbii mele sunt evaluate?

– Cine notează performanța mea – examinatorul sau altcineva?

Dacă nu ați putut răspunde la toate aceste întrebări, citiți pagina cu informații despre formatul de testare de pe site-ul IELTS al Consiliului Britanic și găsiți informațiile corecte.

 

3. Răspundeți la întrebare!

La începutul testului, trebuie doar să oferiți informațiile necesare în loc să vă dezvoltați prea mult răspunsurile dvs.

Așteptați până când auziți întrebări despre casa, munca dvs., viața școlară și așa mai departe, înainte de a da răspunsuri detaliate. Chiar și atunci, oferiți răspunsuri relevante și evitați să discutați despre tot ce vă puteți gândi. Candidații se îndepărtează adesea de la subiect, mergând pe tangente – evitați acest lucru. Apoi, răspundeți punctual și evitați să vă elaborați prea mult răspunsul. Structurați-vă răspunsul în acest fel.

Faceți toate eforturile pentru a răspunde la întrebare. Nurenunțați” la întrebarea.

Apoi faceți tot posibilul pentru a răspunde la întrebare! Expresiile învățate sunt utile pentru a vă scoate dintr-un blocaj și pentru a vă oferi un timp util.

Fraze de umplere vă permit, de asemenea, să continuați conversația, în ciuda confruntării cu o întrebare dificilă.

 

4. Amintiți-vă că buzele examinatorului sunt “lipite”

Este, de asemenea, necesar să înțelegeți că examinatorul citește dintr-un scenariu și va spune foarte puțin dincolo de ceea ce este scris în broșura de testare.

Acest lucru poate duce la unele momente incomode dacă încercați să puneți o întrebare examinatorului.

De exemplu, există probleme uneori confuze care apar cu privire la unele dintre întrebările care se referă la „casa ta”. Adesea, candidații nu știu dacă ar trebui să vorbească despre țara de origine sau despre locul în care locuiesc la momentul examenului (mulți dintre cei care susțin examenul IELTS locuiesc în afara țării lor de origine).

Dacă nu înțelegeți ceva, cereți examinatorului politicos să repete întrebarea. Încercați să evitați să puneți prea multe întrebări – responsabilitatea cea mai mare a dvs. este să răspundeți la întrebări și să arătați examinatorului ce puteți face în engleză. În loc să încercați să clarificați problema „acasă” cu examinatorul, trebuie doar să indicați despre ce „acasă” doriți să vorbiți și să folosiți un limbaj adecvat pentru a face acest lucru.

 

5. Nu implica examinatorul în conversație

Nu ar trebui să încercați în mod repetat să-l implicați pe examinator în conversație înainte și nici după examen. Spuneți doar „bună ziua” și urmați instrucțiunile examinatorului. Când ați terminat testul, fiți politicos și părăsiți camera. Nu încercați să solicitați asigurări din partea examinatorului și, cu siguranță, nu o întrebați, „Deci, cum am fost? A fost rău?” Amintiți-vă, examinatorul nu poate discuta testul sau performanța dvs. Testul de Speaking este înregistrat.

 

6. Deprindeți obiceiul de a răspunde la întrebarea „de ce?”

Dacă ați susținut vreodată examenul IELTS, poate ați observat că examinatorul va răspunde la răspunsuri simple întrebând „Why?”

Acest lucru se datorează faptului că examinatorul are nevoie ca tu să spui mai multe pentru a vă putea evalua cu exactitate limba. Cu toate acestea, dacă examinatorul are impresia că trebuie să-și scoată continuu informația din tine, întrebând „Why?” tot timpul, ai putea fi marcat pentru lipsa de fluență.

Conform descriptorului IELTS Speaking Band, pentru a realiza o Bandă 6, candidatul trebuie să fie „dispus să vorbească în continuu”. Chiar și Banda 5 descrie un vorbitor care „de obicei menține un flux de vorbire”. Răspunsurile scurte au nevoie de examinator pentru a vă solicita din nou și din nou, acestea nu vor funcționa. Toate acestea nu fac prea multe lucruri pentru a demonstra (a scoate în evidență) abilitatea dvs. de limbă. Pe de altă parte, nu fiți prea alarmat dacă examinatorul vă întreabă „Why?” de câteva ori – este datoria lor să vă vorbească.

 

7. Implementați fraze cheie strategic

Dacă cunoașteți formatul testului IELTS Speaking și tipurile de întrebări adresate, puteți începe planificarea. Gândiți-vă ce puteți spune în diferite situații care pot apărea în timpul testului. De exemplu, prima parte a testului vă va întreba despre lucruri precum casa, familia, munca sau viața dvs. de student. Acesta este un moment minunat pentru a arăta capacitatea ta de a folosi prezentul perfect.

După ce a pus câteva întrebări personale, examinatorul va trece la întrebări despre subiecte mai generale. Cu toate acestea, s-ar putea să fii prins cu garda jos printr-o întrebare întâmplătoare despre soare, animale de companie sau copacii din țara ta. Dacă nu sunteți sigur ce să spuneți, folosiți o frază de genul „Hmm, that’s an interesting question…” pentru a vă cumpăra un timp de gândire. Acest lucru este menit doar să puteți începe. Vino cu alte alte fraze utile și gândește-te cum și când le poți folosi la examen!

19/02/2020
sus
© CEPPO 2019 – 2020
Designed by Artevo Design
Str. Făgetului 144, Constanța
WhatsApp chat